dinsdag 27 juni 2017

Kortenberg bevestigt uittreding uit Vivaqua en vraagt vroegtijdige ontbinding van IWVB


Reeds jarenlang probeert het gemeentebestuur van Kortenberg uit de Brusselse waterintercommunale Vivaqua te treden.  Vivaqua levert water aan deelgemeente Kortenberg.  De andere deelgemeenten worden bevoorraad door de Watergroep.  De tarieven van Vivaqua zijn duurder dan die van de Watergroep.  Hoewel de gemeente Kortenberg geruime tijd zelf het verschil uit eigen middelen had bijgepast, maakte voormalig minister Johan Vande Lanotte (Sp.a) dat enkele jaren geleden onmogelijk.

In 2014 werd een intergewestelijk samenwerkingsakkoord afgesloten tussen Vlaanderen en Brussel, waardoor het voor Vlaamse gemeenten ‘in theorie’ mogelijke werd om uit de Brusselse interecommunale te treden.  Hoewel Kortenberg daar dus ‘recht’ op had, verhinderde Vivaqua meermaals dat Kortenberg – en ook andere Vlaamse gemeenten – konden uittreden.  Daarom nam Kortenberg vorig jaar het voortouw om een rechtszaak aan te spannen tegen Vivaqua en de uittreding met juridische middelen af te dwingen.  De gemeente Sint-Pieters-Leeuw was dadelijk één van de belangrijke medestanders en sleep mee de juridische messen.

Onlangs werden de Vlaamse gemeenten door een rechtbank in het gelijk gesteld, wat voor Vivaqua de concrete aanleiding vormde om zich bereid te tonen de Vlaams-Brabantse gemeenten te laten vertrekken.

Op Kortenbergs niveau volgden burgemeester Chris Taes (CD&V), schepen van openbare werken Bart Nevens (N-VA) en schepen van financiën Harold Vanheel (N-VA) het dossier op de voet op.

De gemeenteraad van Kortenberg herbevestigde de vroegere beslissing om uit te treden uit Vivaqua en keurde de bindende intentieverklaring over de uittreding van de Vlaamse gemeenten-vennoten goed.

Binnen de intentieverklaring worden in essentie volgende engagementen aangegaan door de gemeente Kortenberg:

- De gemeente treedt uit als vennoot van Vivaqua onder een aantal voorwaarden, waaronder:

• het verkrijgen van een rechtmatig deel in het vermogen

• de overname van de activa

• de overname van het deel in het personeel

• een afnameverplichting

• verschillende overgangsmaatregelen voor lopende projecten/contracten

- De ontbinding van I.W.V.B. (Brusselse waterdistributeur) voor het einde van 2017.

- Het aanduiden van een nieuwe operator die de taken die thans door Vivaqua en I.W.V.B. vervuld worden, zal uitvoeren, eveneens voor het einde van 2017.

- De gemeente Kortenberg zal zich inzetten om het belangenconflict, ingeroepen door het Vlaams parlement betreffende de ordonnantie die nodig is voor de fusie tussen Vivaqua en Hydrobru, te laten opheffen;

- De gemeente Kortenberg zal de lopende rechtsprocedures tegen Vivaqua stopzetten.

Dit alles uiteraard onder de opschortende voorwaarde van ongewijzigde goedkeuring van de uittreding en de uittredingsmodaliteiten van de bindende intentieverklaring tussen Vivaqua en de Vlaamse gemeenten.

De gemeenteraad gelastte het college van burgemeester en schepenen met de uitvoering en de verdere opvolging van deze beslissing, meer bepaald met het voorbereiden van de selectie van een nieuwe operator, in het vooruitzicht van de vroegtijdige ontbinding van de I.W.V.B.  Daarbij zal in eerste instantie worden onderhandeld met De Watergroep, gelet op het feit dat de rest van de gemeente Kortenberg nu reeds door deze watermaatschappij wordt bevoorraad.  De uiteindelijke aanduiding van de nieuwe operator zal aan de gemeenteraad ter goedkeuring worden voorgelegd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten