donderdag 22 mei 2014

Effectieven en opvolgers: hoe werkt dat precies?


Bij de parlementsverkiezingen van 25 mei kan je op elke lijst zowel voor ‘effectieven’ als voor ‘opvolgers’ stemmen.  Hoe werkt dat precies?

Effectieve kandidaten staan ‘eerst’ op de lijst.  Voor wie elektronisch stemt is dat de linkerkolom.  Dat zijn kandidaten die op verkiezingsdag verkozen kunnen worden indien ze voldoende voorkeurstemmen halen.  Wie op 25 mei als effectieve kandidaat niet verkozen wordt, komt nadien niet meer in aanmerking om iemand op te volgen wanneer die uit het parlement verdwijnt.

Opvolgers staan ‘laatst’ op de lijst.  Voor wie elektronisch stemt is dat de rechterkolom.  Dat zijn kandidaten die op verkiezingsdag niet rechtstreeks verkozen kunnen worden, maar die nadien wél in aanmerking komen om een partijgenoot op te volgen die uit het parlement verdwijnt.  De volgorde van de opvolgers wordt bepaald door het aantal voorkeurstemmen dat ze behalen.

Als kiezer kan je zowel voor effectieve kandidaten als voor opvolgers stemmen.  Op die manier kan je zelf uitmaken wie voor jou best in het parlement zou zetelen én wie je voorkeur krijgt om later een verkozen parlementslid op te volgen.  Zo geef je je stem de grootste kracht.  Je mag ook alleen voor één of meerdere effectieve kandidaten of alleen voor één of meerdere opvolgers stemmen.  Onthoud wel dat je steeds binnen dezelfde lijst moet blijven. Of je mag ‘op de kop’ stemmen.  Dat betekent dat je akkoord gaat met de volgorde van de kandidaten op de lijst. 

Dit ‘opvolgerssysteem’ verschilt van de gemeente- en provincieraadsverkiezingen.  Daar komt de eerste kandidaat die net niet verkozen is, in aanmerking voor de opvolging.  Bij de parlementsverkiezingen niet: daar kan je zelf kiezen wie voor jou de beste ‘opvolger’ zou zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten