woensdag 21 mei 2014

Hard of hart voor kansarmen?


In welk Vlaanderen willen we leven?  Een Vlaanderen dat hard is voor werklozen en kansarmen of dat solidair is met mensen die uit de boot dreigen te vallen?  Is wie 'hard' is niet solidair en is wie een 'hart' heeft blind voor mogelijk misbruik?  Met simpele slogans geraak je er niet uit.
Iedereen is gevoelig voor misbruik van gemeenschapsgeld.  We willen solidair zijn met mensen die het moeilijk hebben, maar vinden het niet kunnen dat sommigen bewust en systematisch misbruik maken van die solidariteit.  Terecht. 
En hoe zit dat dan met werklozen?  Zijn zij de ‘profiteurs’ en de ‘bloedzuigers’ van ons sociaal systeem?  Laat ons toch maar zeer voorzichtig zijn met dergelijke snelle en algemene beoordelingen.  Zelf heb ik het geluk gehad nooit werkloos te zijn.  Maar in mijn directe omgeving is dat wél het geval geweest.  Al die mensen vonden het bijzonder erg dat ze op een bepaald moment geen werk vonden en deden er alles aan om zo snel mogelijk aan de slag te kunnen.  Bij hen geen gevoelens van profitariaat of geen uitgestoken middenvinger naar de werkende samenleving.  Wel een deuk in hun gevoel van eigenwaarde en stille schaamte. 
Hoe moeten we daar als samenleving mee omgaan?  Met begrip en met ondersteuning, vind ik.  Niet met de hakbijl, maar met een uitgestoken hand.  We moeten mensen versterken en hen begeleiden, zodat ze op de arbeidsmarkt hun plaats vinden. 
En wat dan met de die-hards die wel degelijk profiteren en misbruik maken van het systeem?  Die horen er inderdaad niet in thuis en moeten daarvoor gesanctioneerd worden.  Dat gebeurt overigens ook al vandaag.  Op advies van de VDAB (een Vlaamse bevoegdheid), schorst de RVA werklozen die werk weigeren.  Maar moeten we het hele systeem van werkloosheidsopvang omver kegelen en mensen verplichten hun hele vermogen op te gebruiken vooraleer ze ‘recht’ hebben op onze solidariteit?  Dat is alleszins niet het warme en zorgzame Vlaanderen waarin ik wil leven …   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten