woensdag 7 mei 2014

Wathelet uit de (IKEA)bocht met nieuwe vliegroutes

Op dinsdagavond 6 mei 2014 kondigde Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet in een interview een aantal maatregelen aan om de geluidshinder van de luchthaven van Zaventem voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te verminderen. De route die over de gemeente Etterbeek loopt, zal voor de helft minder worden gebruikt en tijdens de nachtperiode zelfs helemaal niet meer. Bij voorkeur zal gebruik gemaakt worden van de Ikea-route, die over Nossegem loopt, maar die eveneens een aanzienlijke bijkomende overlast betekent voor de gemeente Kortenberg, met name voor de deelgemeenten Everberg en Meerbeek.

Het gemeentebestuur van Kortenberg vindt het onaanvaardbaar dat Staatssecretaris Wathelet op verzoek van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dergelijke ingrijpende beslissing neemt zonder enig voorafgaand overleg, noch met de getroffen gemeenten, noch – zo blijkt – met het kernkabinet.  Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest geniet van de lusten van de nabijheid van de nationale luchthaven, maar de lasten worden naar de rand doorgeschoven. Een transparant overleg en een billijke spreiding van de lasten dringen zich op.

Van enige transparantie of enig overleg is in de beleidshouding van Staatssecretaris Wathelet hoegenaamd geen sprake. Het gemeentebestuur van Kortenberg werd de afgelopen jaren op geen enkel ogenblik op de hoogte gebracht van beslissingen inzake de luchthaven die door de staatssecretaris werden genomen en die een onmiddellijk impact op de gemeente hadden.  Kortenberg heeft alle informatie zelf uit de pers moeten vernemen.  Als rechtstreeks betrokken gemeente hebben wij in 2013 en 2014 niet minder dan vijf (5) maal schriftelijk om bijkomende inlichtingen gevraagd over o.a. de veiligheid van het luchtverkeer, nieuwe vertrekroutes en nieuwe windnormen. Op geen enkel ogenblik heeft het gemeentebestuur een antwoord op die brieven ontvangen, zelfs niet na het versturen van een tweede en een derde herinnering.

Kortenbergs burgemeester Chris Taes (CD&V) merkt op: “Nu volstaat het voor Staatssecretaris Wathelet blijkbaar dat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest drie weken klaagt om de door zijn voorganger (Etienne Schouppe) moeizaam bereikte evenwichten inzake de spreiding van de lawaaihinder rond de luchthaven brutaal te verstoren.  De heer Wathelet moet deze maatregel onmiddellijk herzien.   Dat hij maar andere ideetjes verzint om de verkiezingscampagne van JoĆ«lle Milquet in Brussel te ondersteunen.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten