dinsdag 30 juni 2015

Betere afbakening van Zones 30


De gemeenteraad kreeg van burgemeester Chris Taes (CD&V) een toelichting bij de nieuwe afbakening van de Zones 30.

De nieuwe afbakening komt er omdat wordt vastgesteld dat de huidige Zones 30 te weinig worden gerespecteerd.  Enerzijds zijn de huidige Zones 30 zo ruim afgebakend dat volledige wijken en zelfs deelgemeenten (vb. Erps-Kwerps) er deel van uitmaken, waardoor frequente en consequente handhaving onmogelijk is.  Anderzijds is het ook onmogelijk om voor een zo ruime omschrijving de noodzakelijke straatinrichting te voorzien, omdat anders de verbindings- en doorstromingsfuncties ernstig in het gedrang komen.

Door in centrumgebieden een Zone 30 in te voeren met gemengd verkeer, moet de automobilist vertragen om beter op het andere verkeer te letten.  In de mate dat een Zone 30 goed is afgestemd op verkeerssituaties die voor de zwakke weggebruikers een reëel gevaar inhouden (voornamelijk dorpscentra en schoolomgevingen), kunnen weggebruikers gesensibiliseerd worden om hier ook daadwerkelijk rekening mee te houden en kan (moet) de handhaving ook strenger en doortastender gebeuren.

Deze visie werd vastgelegd in het Mobiliteitsplan, dat goedgekeurd werd door de gemeenteraad op 4 juni 2012 en dat vanwege alle bevoegde adviesorganen een positief advies kreeg.

De betere afbakening van de Zones 30 werd uitvoerig besproken op een vergadering van de raadscommissie openbare werken, ruimtelijke ordening en mobiliteit en op de Gemeentelijke Adviesraad voor Mobiliteit en Verkeersveiligheid.  In de mate van het mogelijke werd daadwerkelijk rekening gehouden met de suggesties die werden geformuleerd.  Het is de bedoeling om na een periode van één jaar een evaluatie te houden en het politiereglement, waar nodig, nog aan te passen en bij te sturen.

In het straatbeeld zullen de nieuwe Zones 30 zichtbaar worden, wanneer over enkele weken de belijning van de wegen wordt vernieuwd.  De ingangen van de Zones 30 zullen daarbij op de straatbedekking worden aangeduid met thermoplast.

De kaartjes met de nieuwe afbakening van de Zones 30 kunt u raadplegen op de webstek van de gemeente Kortenberg (www.kortenberg.be) bij de rubriek mobiliteit, onder de knop: “publicatie beslissingen”.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten