dinsdag 30 juni 2015

Verhaalbelasting op de verwerving van de wegbedding


Vele inwoners staan met plezier een stukje grond af aan de gemeente, indien het bestuur er een mooi voetpad wil aanleggen of de straat wil vernieuwen.  Inwoners die hun grond niet kosteloos willen afstaan, moeten onteigend worden.  Daardoor worden de werken niet alleen vertraagd, er komen ook grote kosten bij kijken (de prijs die de gemeente voor de onteigende grond moet betalen + de gerechts- en advocatenkosten voor de onteigening zelf).

Dat is niet eerlijk ten aanzien van de inwoners die vrijwillig en kosteloos hun grond afstaan, want zij hebben er geen financieel voordeel bij, terwijl diegenen die onteigend moeten worden er wél een financieel voordeel bij hebben.  Het is ook niet eerlijk ten aanzien van de gemeenschap, want naast de kosten voor de aanleg van het voetpad of de weg, moet de gemeenschap ook nog eens opdraaien voor de verwerving van de wegbedding.

Daarom zal het gemeentebestuur voortaan een verhaalbelasting heffen op omwonenden die hun grond niet kosteloos willen afstaan voor openbaar nut.  De bedoeling van die verhaalbelasting is de kosten van de grondverwerving te kunnen ‘verhalen’ op diegenen die de kosten veroorzaken.  De verhaalbelasting zal dus niet van toepassing zijn op inwoners die wél bereid zijn gratis grond af te staan voor de aanleg van een voetpad of weg.       

Voor alle duidelijkheid: het gemeentebestuur van Kortenberg is niet van plan om de kosten voor de aanleg van wegen of voetpaden aan de betrokken inwoners aan te rekenen, zoals dat in sommige andere gemeenten wel het geval is. 

Het gemeentebestuur wil in de toekomst wel de kosten kunnen recupereren die gepaard gaan met onteigeningen die noodzakelijk zijn voor de aanleg van wegen of voetpaden.  

Schepen Harold Vanheel (N-VA) onderstreepte het rechtvaardigheidsbeginsel achter de invoering van deze nieuwe maatregel.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten