dinsdag 30 juni 2015

Kortenberg beslist uit Vivaqua te treden


Burgemeester Chris Taes (CD&V) lichtte de vraag van het college van burgemeester en schepenen toe om uit het samenwerkingsverband met Vivaqua te treden.  Vivaqua is een Brusselse producent en distributeur van drinkwater.

Momenteel worden inwoners van Kortenberg van water voorzien door twee verschillende maatschappijen.  De Watergroep bedient Everberg, Meerbeek en Erps-Kwerps.  Vivaqua levert voor IWVB  (Intercommunale voor Waterbedeling in Vlaams-Brabant) drinkwater aan het grootste gedeelte van de deelgemeente Kortenberg.

Beide waterbedrijven hanteren verschillende berekeningswijzen en verschillende tarieven voor hun factuur, wat de transparantie voor de inwoners niet ten goede komt.

Het gemeentebestuur van Kortenberg onderzoekt reeds jaren de mogelijkheid om uit IWVB en Vivaqua te treden, om op die manier het hele waterbeheer over het hele grondgebied van de gemeente te laten verzorgen door De Watergroep.

Vivaqua is een gewestoverschrijdende intercommunale, omdat gemeenten uit zowel het Vlaamse, het Waalse als het Brussels Hoofdstedelijke Gewest er deel van uitmaken.  Volgens een samenwerkingsakkoord dat tussen deze drie gewesten in februari 2014 werd afgesloten, krijgen Vlaamse en Waalse gemeenten statutair de mogelijkheid om voor 1 juli 2015 uit het Brusselse Vivaqua te treden.  De intercommunale moet die mogelijkheid, volgens dat samenwerkingsakkoord, actief aanbieden aan de deelnemende verenigingen. 

Omdat Vivaqua dat in mei van dit jaar nog steeds niet gedaan had, stuurde de gemeente Kortenberg naar Vivaqua een brief met de vraag om voor 30 juni een algemene vergadering samen te roepen, waarop aan de gemeentelijke vennoten de kans zou worden geboden om uit te treden.  Vivaqua stuurde een antwoord terug waarin het weigerde een dergelijke algemene vergadering samen te roepen.  Ook andere gemeenten die dezelfde vraag stelden (Sint-Pieters-Leeuw en Dilbeek) kregen een gelijkaardig negatief antwoord.

Daarom besliste de gemeenteraad op 29 juni 2015, dus voor de vervaldatum die in het samenwerkingsakkoord voorzien is, principieel om uit Vivaqua te treden.  Op die manier voorkomt het gemeentebestuur alvast dat het nadien verweten zou worden dat de beslissing om uit te treden niet tijdig werd getroffen.

De gemeenteraad heeft het college van burgemeester en schepenen gemachtigd om alle vereiste stappen te zetten die een uittreding mogelijk moeten maken.  Uiteraard zullen zowel de gemeenteraad als het college erop toezien dat de continuïteit van de drinkwatervoorziening op geen enkel moment in het gedrang komt en dat de afrekening bij de uittreding correct en fair verloopt.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten