dinsdag 10 januari 2017

Capaciteitsbepaling in gemeentelijk onderwijs aangepast


Met de inschrijvingen van maart 2017 in het vooruitzicht besliste het gemeentebestuur om de maximumcapaciteit in de kleuterschool De Regenboog in Kortenberg te verhogen van 255 naar 276 kleuters voor het schooljaar 2017-2018. De capaciteitsbepaling is nodig om het maximum aantal leerlingen per niveau vast te leggen.
Bij de verplichte capaciteitsbepaling in 2012 werd beslist om in de kleuterschool De Regenboog enerzijds een maximumcapaciteit van 255 kleuters vast te stellen en anderzijds ook een maximum te bepalen van 69 kinderen per geboortejaar (telkens 3 klassen van maximum 23 kinderen per geboortejaar).  In 2012 volstond die maximumcapaciteit van 255 ruimschoots, maar intussen heeft de verplichte invoering van de capaciteitsbepalingen in de basisscholen echter geresulteerd in een verschuiving van de inschrijvingen in de regio. 
Aangezien er vier geboortejaren zijn in de kleuterschool en de rekensom van  4 geboortejaren x 69 kleuters resulteert in 276 kleuters, vond het gemeentebestuur het aangewezen om de totale maximumcapaciteit voor de kleuterschool te verhogen naar 276. Daardoor zullen er in maart 2017 niet slechts 48 maar wel een maximum van 69 kleuters kunnen inschrijven voor de onthaalklas.  Hierdoor wordt een constante beweging van de  aantallen van de eerste kleuterklas (onthaalklas) tot het 6de leerjaar gecreëerd. 
Schepen van Onderwijs Sabine Ledens (N-VA) beklemtoonde dat met een maximum van 23 kleuters per klas, de veiligheid en het pedagogisch comfort van de kinderen uiteraard gegarandeerd blijft.
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten