dinsdag 10 januari 2017

Samenwerkingsovereenkomst "Altijd geslaagd"

In het beleidsprogramma van de gemeente is er sprake van een samenwerking tussen de dienst Vrije Tijd en het Welzijnshuis om het opleidingsaanbod te vergroten waardoor de participatie van alle inwoners wordt versterkt.

Vormingplus Oost-Brabant heeft voor volwassenen dicht bij huis een open aanbod van vormingen in de vrije tijd.
Schepen van vrije tijd Ann Outtier-Vannerem (CD&V) licht toe: “Mensen hebben immers recht op levenslange en levensbrede vorming. Levenslang want in onze zelf veranderende maatschappij stopt vorming niet op het einde van de schoolcarrière. Levensbreed want het doel van leren wordt niet beperkt tot de economische sfeer maar persoonlijke ontplooiing en maatschappelijke participatie zijn even belangrijke doelstellingen van het leren. Het ‘levensbreed’ wordt dus gekenmerkt door een ruime diversiteit aan thema’s met een persoonlijke en maatschappelijke relevantie. Het kan gaan van fotografie tot sterren kijken, van gezond koken tot klassieke muziek. De vormingen zijn initiërend, laagdrempelig en leuk. Vormingplus wil inwoners bereiken die niet aangesloten zijn bij een vereniging. Zij zijn eerder bedoeld als kennismaking zowel met de inhoud, met elkaar als met het verenigingsleven. Op deze manier willen we de participatie van onze inwoners vergroten.”

Deze vormingen zijn afgestemd met de lokale verenigingen en gebeuren vaak ook samen met lokale verenigingen. Het is zeker niet de bedoeling om concurrenten van de lokale verenigingen te worden. Vormingplus heeft zijn werking voorgesteld op de cultuurraad van december 2016 en daar waren de vormingsverenigingen positief over het initiatief.  Kortenberg zal deel uitmaken van het antennegebied Huldenberg, Tervuren, Berem en Herent. Het is nl. de bedoeling dat men nooit meer dan 15 km zou moeten afleggen tot een vorming.

Wat kost het?  Wat is de inspanning van de gemeente Kortenberg?
·        Tijd en inzet voor overleg (4 stuurgroepvergaderingen per jaar).

·        Loketfunctie voor de inschrijvingen. Het opvolgen van de inschrijvingen.

·        Onthaal van de lesgevers en cursisten.

·        Voorzien van een locatie en basisvoorzieningen (verwarming, beamer, ...) voor een 10 à 15 vormingen

·        Zorgen voor de link met Vormingplus en de cultuurraad.

·        De lokale promotie verzorgen: 1 keer per jaar in alle brievenbussen en verder via nieuwsbrieven en eigen kanalen.

Wat doet Vormingplus?
·        het samenstellen van het programma, samen met de stuurgroep, 40 tot 60 vormingen voor ons antennegebied

·        verzorgen de regionale promotie

·        contacteren van de lesgevers

·        garanderen van de kwaliteit van de lesgevers

·        maken van de financiële afspraken met de lesgevers

·        zorgen voor de inschrijvingssoftware en het promotiemateriaal dat gebruikt kan worden voor de lokale promotie

·        garanderen van de continuïteit van de vormingen

·        garantie break-even. Vormingen zijn all-in en zelfbedruipend. Het risico op verlies is nihil. Er is zelfs op het einde van het jaar altijd een winstpotje. Samen met de stuurgroep wordt bepaald waaraan dat overschotje wordt besteed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten