woensdag 23 maart 2011

Hoezo het fietspad stopt? Neen, het ligt gewoon elders ...

Buurgemeente Kampenhout kondigde zopas aan dat het een fietspad aanlegt langsheen de Kwerpseweg, de verbindingsweg tussen Nederokkerzeel en Erps-Kwerps, op het grondgebied van Kampenhout.  Er werd bij vermeld dat de gemeente Kortenberg vooralsnog niet van plan is het fietspad verder aan te leggen op zijn grondgebied. 

Op het eerste gezicht lijkt dat bijzonder dwaas: van hetzelfde gehalte als de bruggen die destijds midden in het veld werden aangelegd, maar waar nadien verder geen wegen op aansloten.  Alleen nog veel erger: want toen ging het om ingenieurs, toch algemeen erkend als verstandige mensen, en nu gaat het om politici die blijkbaar niet eens in staat zijn om een gezamenlijk fietspad aan te leggen op het grondgebied van twee gemeenten.

Daarom toch graag een woordje uitleg.  Omdat er wel degelijk overleg is geweest tussen beide gemeenten om een fietsverbinding te realiseren tussen de kernen van Erps-Kwerps en Nederokkerzeel.

De gemeenten Kortenberg en Kampenhout hebben reeds geruime tijd de afspraak gemaakt  om een veilige, vrijliggende fietsverbinding tot stand te brengen van de Lelieboomgaardenstraat in Erps-Kwerps naar de Bogaertweg in Nederokkerzeel.  Op het grondgebied van Nederokkerzeel werd de verharding recent reeds aangelegd en is het beton nu aan het uitharden. Van zodra dat beton ook door vrachtwagens berijdbaar is, zullen ook de werken in Erps-Kwerps worden uitgevoerd.  Veiliger en efficiënter kan een fietsverbinding niet zijn.

De gemeente Kortenberg heeft er niet voor gekozen om in het verlengde van de Kwerpseweg ook een fietspad aan te leggen langsheen de Nederokkerzeelsesteenweg.  Daarvoor waren er enkele goede redenen:

·       De wegbreedte is te smal om langs beide kanten een volwaardig fietspad aan te leggen.
·       Om de afwatering van het fietspad te garanderen zou de hele weg voorzien moeten worden van een rioleringstelsel. Dat is echter moeilijk te verantwoorden in een zone waar geen enkele bebouwing is.
·       De verbinding tussen de Lelieboomgaardenstraat en de Bogaertweg is veiliger én korter.

Binnen enkele weken kunnen fietsers dus veilig en onbezorgd van Nederokkerzeel naar Erps-Kwerps rijden.  De Nederokkerzeelsesteenweg blijft de functie van verbindingsweg voor gemotoriseerd verkeer behouden.  Fietsers nemen vanaf dan beter een safe ‘binnenweg’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten