woensdag 30 maart 2011

Met (gemeente)raad en daad - maart 2011

Elke maand worden in de gemeenteraad beslissingen genomen die een invloed hebben op het leven van elke dag.  Sommige onderwerpen zijn gortdroog en erg technisch.  Andere spreken dadelijk tot de verbeelding. Omdat niet iedereen de kans (of de tijd) heeft om elke maand naar de gemeenteraad te komen, vind je hier meer informatie over de markantste beslissingen.  Zo kwamen in Kortenberg op de raad van 28 maart 2011 o.m. de volgende punten aan de orde:

Algemeen Nood- en Interventieplan (ANIP) goedgekeurd

Op voorstel van burgemeester Chris Taes (CD&V) keurde de gemeenteraad het Algemeen Nood- en Interventieplan voor de gemeente Kortenberg goed.  Het plan regelt het optreden en de coördinatie van de verschillende hulpdiensten en disciplines die te pas komen bij het beheersen van een ramp of een noodsituatie.  Het bevat de algemene richtlijnen en de noodzakelijke informatie om het beheer van elke noodsituatie te verzekeren.

Het Algemeen Nood- en Interventieplan van Kortenberg werd opgesteld op basis van een model dat door de provincie Vlaams-Brabant werd ter beschikking gesteld en werd geconcretiseerd en verfijnd in de Veiligheidscel.  Die veiligheidscel wordt voorgezeten door de burgemeester en bestaat voor het overige uit minstens één vertegenwoordiger van elke discipline die bij een ramp of noodsituatie in actie kan treden: brandweer (discipline 1), de medische component (discipline 2), de politie (discipline 3), de technische dienst en de civiele bescherming (discipline 4) en de communicatiedienst (discipline 5).

De veiligheidscel wordt ondersteund en bijgestaan door de noodplanambtenaar, die ervoor zorgt dat het plan op elk ogenblik up-to-date is en die de nodige tussentijdse contacten met alle deelnemers verzorgt.

Er bestaan drie noodplanningsfases: in de gemeentelijk fase coördineert de burgemeester de hulpverlening, hierin bijgestaan door de gemeentelijke crisiscel.  De gemeentelijke fase is van toepassing zolang de middelen die moeten worden ingezet, geen ernstige overbelasting inhouden van de hulpdiensten binnen één bepaalde regio.  Die gemeentelijke fase hebben we, toen het ANIP nog in opbouw was, recent in de praktijk gebracht bij de felle brand van een landbouwloods in Everberg.  Toen is gebleken dat het plan effectief werkt en dat de betrokken inwoners correct konden worden opgevangen en begeleid.  Wanneer de ramp of noodsituatie de draagkracht van de gemeentelijke hulpverlening overstijgd, treedt de provinciale fase in werking.  Op dat moment coördineert de provinciegouverneur de werkzaamheden en komt de provinciale crisiscel samen.  Bij een ramp op nog grotere schaal wordt de federale fase van kracht.  In dat geval coördineert de minister van binnenlandse zaken rechtstreeks de hulpverlening.

Het Algemeen Nood- en Interventieplan bevat alle coördinaten en alle contactgegevens van personen en diensten die bij een ramp of noodsituatie gecontacteerd kunnen of moeten worden.  Deze gegevens worden permanent actueel gehouden.  Het plan bevat ook een beschrijving van de procedures die moeten worden gevolgd wanneer zich een noodsituatie voordoet.  Ten slotte wordt voor elke deelgemeente en elke wijk ook beschreven welke gebouwen kunnen worden gebruikt voor de noodopvang van slachtoffers of buurtbewoners die moeten worden geëvacueerd.

Hopelijk moet Kortenberg het Algemeen Nood- en Interventieplan nooit gebruiken.  Maar als het nodig is, zijn we er klaar voor.  Dat mag voor alle inwoners een geruststelling zijn.

Nieuw lid in de Milieuadviesraad (MAR)

De gemeenteraad keurde de aanstelling van de heer Robert Van Sweevelt als lid van de Milieuadviesraad (MAR) goed.

Milieubeleidsplan 2011- 2015

Schepen van Milieu Bart Nevens (N-VA) presenteerde het nieuwe milieubeleidsplan voor de periode 2011-2015.  Het plan werd opgesteld met de steun van de intergemeentelijke milieudienst van Interleuven en houdt rekening met de opmerkingen die werden ingediend door het departement LNE (Leefmilieu, Natuur en Energie), de VMM (Vlaamse Milieumaatschappij), Natuurpunt, Ruimte en Erfgoed Vlaams-Brabant en OVAM (de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij).

Het gemeentebestuur wordt decretaal verplicht een langetermijnplan inzake milieu op te stellen en daarom loopt de duurtijd van dit nieuwe milieubeleidsplan ook een stuk door in de volgende bestuursperiode.

Het nieuwe document kan door alle geïnteresseerden worden geraadpleegd op de webstek van de gemeente (http://www.kortenberg.be/) onder de rubriek milieu.

Parkreglement Oude Abdij Kortenberg

Schepen van Cultuur en Toerisme Ann Vannerem (CD&V) stelde het nieuwe parkreglement voor de Oude Abdij Kortenberg (OAK) voor. 

Dank zij dit reglement wordt het unieke domein van de Oude Abdij Kortenberg toegankelijk voor een breed publiek.  Het park is alle dagen vrij toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang.  Op sommige momenten kan het park voor een beperkte periode worden gesloten voor het publiek, wanneer in de Oude Abdij zelf activiteiten worden georganiseerd die stilte en rust vergen.

Overigens is het de bedoeling dat het park gebruikt wordt als oase van rust.   Daarom is er alleen stille recreatie toegelaten en is het alleen toegankelijk voor voetgangers en niet-gemotoriseerd verkeer.  

Kortenberg tekent in op Erfgoedplus.be

Burgemeester Chris Taes (CD&V) bracht samen met de schepenen Ann Vannerem (CD&V) en Bart Nevens (N-VA) de kerkbesturen en het Erfgoedhuis rond de tafel om hen kennis te laten maken met Erfgoedplus.be.  Dat is een digitale erfgoeddatabank die het beheer, het inventariseren en het ontsluiten van waardevol historisch erfgoed kan ondersteunen.  Zowel de kerkbesturen als het Erfgoedhuis waren zeer enthousiast over de mogelijkheden ervan.

Erfgoedplus.be is een digitaal erfgoedplatform dat door de provincies Vlaams-Brabant en Limburg werd opgericht en dat tot doel heeft de informatie over het cultureel erfgoed in beide provincies, die verspreid is over talloze afzonderlijke inventarissen en catalogi, samen te brengen in een uniform systeem dat via het internet breed kan worden geconsulteerd.  Door het samenbrengen van gegevens uit verschillende bronnen, wordt de oorspronkelijke informatie verrijkt en gesitueerd tegen de achtergrond van een cultuur-historisch kennislandschap.

De gemeente Kortenberg betaalt jaarlijks een bijdrage van € 1000.  In ruil hiervoor kunnen zowel de vijf kerkbesturen als het Erfgoedhuis van deze nieuwe dienstverlening gebruikmaken.  Bovendien draagt Kortenberg op die manier zijn steentje bij tot bescherming en bewaring van het waardevolle culturele erfgoed in de gemeente. 

Reglement repetitieruimte OC Berkenhof

Schepen Ann Vannerem (CD&V) gaf toelichting bij het reglement voor de repetitieruimte in OC Berkenhof.

Muziekbands kunnen onder bepaalde voorwaarden gebruik maken van het lokaal van Jeugdhuis ’t Excuus om er te repeteren.

Nu moet het lokaal nog worden gedeeld met het Jeugdhuis.  Zodra ’t Excuus beschikt over de nieuwe infrastructuur op de site van GC Colomba, zal het reglement worden aangepast en zullen er meer repetitiemogelijkheden beschikbaar komen.

Overeenkomst weekendnachtbussen De Lijn verlengd

Burgemeester Chris Taes (CD&V) kreeg instemming van de gemeenteraad voor zijn voorstel om de overeenkomst met De Lijn in verband met het inleggen van weekendnachtbussen, te verlengen.

Op de lijnen 352 en 358 rijden er op vrijdag- en zaterdagnacht bussen van en naar Leuven tot 3.00u ’s ochtends.  Dat betekent dat jongeren (maar ook minder-jongeren …) veilig naar een feest of een fuif kunnen rijden, zonder de auto te moeten gebruiken.

Op die manier wil de gemeente Kortenberg actief bijdragen tot een veiliger en onbezorgder uitgaansleven, waarbij weekendongevallen zo veel mogelijk worden vermeden.

Het aantal gebruikers van de weekendnachtbussen neemt toe.  Op de lijn 358 waren er tijdens een weekend in februari 2008 187 opstappers en in februari 2010 330 opstappers.  Op de lijn 352 waren er in februari 2010 273 opstappers.

Als met deze maatregel één weekenddode kan worden voorkomen, is het initiatief zeker de moeite waard.

Gezamenlijke aankoop van gas en elektriciteit

Schepen van Financiën Paul Goeminne (CD&V) kreeg van de gemeenteraad de goedkeuring om voor de gemeente én het OCMW gezamenlijk elektriciteit en gas aan te kopen.

Door het schaalvoordeel (groter volume aan elektriciteit en gas) wordt een goedkopere energieprijs bedongen.

Vermeldenswaard in dit verband is ook dat Kortenberg voor 100% groene stroom gebruikt.  Dat is niet alleen een goede zaak voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.  Voor openbare besturen is groene stroom immers goedkoper dan gewone stroom.

Aanpassingswerken ontmoetingscentrum (OC) De Zolder: fase 2

Schepen van Openbare Werken Erwin Willems (Open Vld) lichtte fase 2 van de aanpassingswerken aan ontmoetingscentrum (OC) De Zolder in Erps-Kwerps toe.  De kostprijs van de ruwbouw en afwerking wordt geraamd op € 248.884. 

Na de aanpassingswerken zal De Zolder helemaal opgefrist zijn.  De verenigingen van Erps-Kwerps zullen er dan opnieuw met veel plezier en inzet gebruik kunnen van maken.

De aanpassingswerken bieden ook een oplossing voor enkele lokaalproblemen van de gemeentelijke basisschool De Klimop, die in hetzelfde gebouw gevestigd is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten