vrijdag 25 maart 2011

Waarom mensen zich ergeren aan infrastructuurwerken

Nutsmaatschappijen zijn in het centrum van Everberg al enkele weken bezig met  noodzakelijke infrastructuurwerken.  Die zijn niet bedoeld om het leven van de inwoners zuur te maken, maar om de dienstverlening inzake nutsvoorzieningen te verbeteren.  Dergelijke werken brengen altijd een zekere vorm van hinder met zich mee.  Als mensen tijdig geïnformeerd worden en zich daar kunnen op instellen, is daar meestal veel begrip voor.  Bij de werken in het centrum van Everberg is evenwel flink wat onverwachte en hoogst onaangename verkeershinder ontstaan.  Het gemeentebestuur is hierover verontwaardigd omdat deze hinder had kunnen vermeden worden, indien de aannemers de normale procedures hadden nageleefd. 

Werken van nutsvoorzieningsmaatschappijen (elektriciteit, gas, water, telefonie en teledistributie) worden door het gemeentebestuur slechts onder zeer strikte voorwaarden toegestaan. Zo is het bijvoorbeeld een standaard verplichting dat de omwonenden enkele dagen vóór de start van de werken door middel van een brief geïnformeerd worden door de nutsmaatschappij. Bij ingrepen die invloed hebben op de mobiliteit moet zo’n nutsmaatschappij een signalisatievergunning aanvragen bij de politie. De politie kan er zo voor zorgen dat de aannemer de gepaste signalisatie voorziet en dat tijdig de nodige afspraken kunnen worden gemaakt met De Lijn, de hulpdiensten, de vuilnisophaling, …

De voorbije week werd deze signalisatievergunning door nutsmaatschappij Eandis niet aangevraagd, waardoor er onduidelijkheid was over het tracé dat de bussen van De Lijn moesten volgen. Op de momenten waarop vrachtwagens geladen werden, kon het verkeer immers op donderdag 24 maart tijdelijk de Kwikstraat niet inrijden, waardoor de bussen van De Lijn onverwachts een omleiding moesten volgen langs de Ballingstraat en de Twee Leeuwenstraat (in beide richtingen). Ook werd de Dalemstraat ter hoogte van de Wijnegemhofstraat afgesloten voor doorgaand verkeer.

Zodra de gemeente van deze feiten op de hoogte was, werd onmiddellijk contact opgenomen met de aannemer om een dergelijke onduidelijke situatie de komende dagen te vermijden. Om verder te kunnen werken, werd hem opgelegd om zich onmiddellijk in orde te stellen, waarna door de politie een signalisatievergunning werd afgeleverd. 

De sleufwerken in de Dalemstraat, de Twee Leeuwenstraat en de Kwikstraat zullen nog tot en met donderdag 31 maart duren. Op maandag 28 maart wordt de Dalemstraat afgesloten voor alle verkeer. Doorgaand verkeer in de Twee Leeuwenstraat is mogelijk maar zal hinder ondervinden. Op dinsdag 29 maart zal de Kwikstraat afgesloten zijn. Plaatselijk verkeer is toegestaan. Doorgaand verkeer wordt omgeleid via de Ballingstraat en de Twee Leeuwenstraat (in beide richtingen). De bushalte “Hof van Graven” wordt tijdelijk afgeschaft. De Lijn communiceert dit aan haar reizigers. De huisvuilophaling in de Kwikstraat wordt verzekerd. Vanaf woensdag 30 maart zal de hinder beperkt zijn en is normaal verkeer terug mogelijk.

Het gemeentebestuur probeert hinder door infrastructuurwerken van nutsmaatschappijen zo veel mogelijk te voorkomen.  Goede en correcte informatie is daarbij essentieel.  Aannemers die deze informatieverplichting niet zo nauw nemen, worden door de gemeente systematisch in gebreke gesteld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten